ollivaisala

Kaikki blogit puheenaiheesta Katoavatko perhoset

Suruvaippa (Nymphalis antiopa)

Parin vuoden taantuma perhosissa on tänä kesänä kääntynyt vilkkaudeksi. Herukkaperhosia on ollut valtavasti ja sen huomaa nyt myös marjapensaiden kasvustosta joista on syöty lehdet miltei kokonaan. Amiraaliperhosiakin on silmiini osunut useampia, mutta kameran eteen ei ole vielä saatu.

Perhoset kylmälaukkuostoksilla

Herukkaperhoset olivat kovin kiinnostuneita uudesta kylmälaukusta. Siitä mainosalasta piti oikein nahistella. Viimein toinen otti ja häipyi omille teilleen. 

Parissa kuvassa näkyy selkeästi lajille ominainen "C" takasiiven alapinnalla, josta juontuu perhosen latinalainen nimi.

 

-  Erityinen tuntomerkki on takasiiven alapinnalla näkyvä valkoinen, c-kirjaimen muotoinen kuvio, josta laji on saanut tieteellisen lajinimensä, c-album. (Wikipedia)

Jippii suruvaippa!!!

Toissapäivänä ennustelin suruvaippojen ilmaantumista pihapiiriini. Seija Nylund oli katsonut, että elokuun alusta niitä jo olisi pitänyt olla. Mutta uskoin, että lähipäivinä suruvaippa ilmestyy näköpiirini. Nyt sitten huomasin maton päällä suruvaipan oikomassa siipiään. Matot olivat kuivamassa eilisen pesun jäljiltä ja siinä se perhonenkin sitten lepuutteli itseään, kunnes häipyi omille teilleen.

Olen huomannut, että tarvitaan kaunis jakso, jotta perhoset ilmestyvät jakson loppuneljänneksellä. Ennättävät silloin tehdä mitä tehtävä on, eli lihottaa itsensä talven varalle.

Suruvaippa

Suruvaippa

 

Suruvaippa tyhjää kehtoa keinuttaa

särkee peilin pirstaleiksi

huonoa onnea sinulle tuottaa

varo hän tiskirättisi repii riekaleiksi

revi ripsesi päästä jos suruvaipan näät.

 

Kaaso kauniskin myrtyy alttarille

jos vain suruvaipan hääaamuna näet

kumarrus kaunis kaikkialle

ja syvälle ristiin laita käet

huntusi tuo hurja repiä voi.

 

Ohdakkeist kulkea

on suruvaipan tie

ei kaikissa kukissa mettäkään lie

toukkakin pelkkä oligofagi

Perhoset tulivat lopulta

Vaikka perhoset tulivat, niitä  on vielä ainakin täällä päin Raaseporia niukasti. Helle ne vihdoin toi. Viimesyksyiset kuoriutuivat ja lentelivät huhti-toukokuussa. Sitten niitä ei aikoihin näkynyt. Keskikesä ei lienekään perhosten parasta lentoaikaa. Se alkaa vasta heinäkuun lopulla.

Perhoset siis saapuivat.  Kaksi kameraa  oli  kuvausvalmiina. Luulin omistavani loistavan kameran, mutta parhaat kuvat tulivat kuitenkin Pentaxilla.

Julkaise syötteitä